1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 e-mail me


gen_23.1.gif
Spanien vår 13 507mini.jpg


SPANIEN I VÅRA HJÄRTAN

Vi är hundratusentals skandinaver som sökt oss till soliga Spanien i många år nu. Undersökningar visar entydigt att det goda klimatet är främsta anledningen. Maten och drycken är god och jämförelsevis billig. På senare år har också möjligheten att komma över ett relativt billigt andra hem eller permanent boende spelat en roll för intresset. Krisen i Nordafrika, Mellanöstern och Grekland gör väl också att det nu är fler än någonsin som reser till Spanien. Flygplatsen i Alicante hade bra under årets första tre månader ca en miljon resenärer. Men utan det exceptionellt behagliga klimatet och de många soldagarna skulle nog inte så många skandinaver välja Spanien. Vi får väl se i framtiden om den globala uppvärmningen blir som experterna befarar. För oss skandinaver tror jag att smärtgränsen går vid ca 35 grader och sol får vi ju redan mer än tillräckligt. Det som vid höjda temperaturer troligen också skulle väga lite tyngre i vågskålen vid val av semesterort är att Spanien på gott och ont har en annan kultur än den skandinaviska.

 Vi är vana vid ordning och reda, laglydighet och till och med en överdriven rationalitet. Därför kan åtminstone jag tycka att det är lite befriande att spanjorer ibland tar regelverken med en klackspark. Så länge det inte händer olyckor gör man ibland lite som det passar en själv. Fil- och rondellkröning är ett kapitel för sig, som fått åtskilliga skandinaver att förundras. Här är rondellen bara en förlängning av vägen och den som är i högerfil har alltid rätt. Att köra mot rött ljus och mot enkelriktat eller där bara specialfordon får köra, hör till vanligheten och samma flexibla beteende. Men till trafikbilden hör tyvärr också att spanjorerna är EU:s sämsta bilförare, om vi ser till antalet olyckor i förhållande till antal fordon. Det jag personligen tycker är en väldigt tråkigt sida av denna ”låt-gå-mentalitet” är den fullständigt häpnadsväckande nerskräpning av vägrenar och naturen längs vägarna. I bostadsområdena finns många containrar för avfall, men likväl slängs alla slags sopor ut från bilar längs vägen. På vissa ställen ser det helt bedrövligt ut, som tex längs kanalvägen från Los Dolses till San Miguel. Jag undrar över detta beteende bland spanjorer. Det är ju ett välkänt fenomen att i fattigkulturer, dvs bland fattiga människor, där det saknas adekvata faciliteter tillsammans med bristande framtidstro och hopplöshet, slänger också människor skräp omkring sig. Men detta stämmer ju inte i det moderna Spanien! Så varför gör de på detta viset? Beror det månne på en bristande känsla för det gemensamma? Språket säger mycket om en kultur och vad betyder det att spanjorerna för det mesta utelämnar personliga pronomen? Säger det något om individen i samhället?

Den fantastiska spanska byråkratin är något som vi skandinaver ofta har negativ erfarenhet av och synpunkter på. Var och en som köpt en bostad i Spanien vet vad jag talar om. Ännu värre är det då man driver ett företag. Jag vet de som nästan rivit håret av sig i förtvivlan då de brottats med motstridiga regelverk och dubbla eller tvetydiga budskap hos myndigheterna. Ja, nu har vi alltså kommit över till en annan sektor där det snarare råder motsatsen till den flexibilitet jag talade om. Åtskilliga formulär ska fyllas i, sedan är det plötsligt andra som gäller och en viss stämpel måste vara svart och inte blå, trots att det är samma. Skandinaviska företagare vet allt för väl vad detta handlar om. Den skandinaviska byråkratin, vi gärna gnäller över, är ett under av smidighet och effektivitet jfr med den spanska. Det sägs att detta är ett fenomen typiskt för katolska länder, vad vet jag? Men som en företagare sa till mig, det är bara att gilla läget om man vill vara verksam här.

Ett annat fenomen vi kan ondgöra oss över – och som jag tror vi har svårt att acceptera - är den otroligt omfattande korruptionen och då alldeles särskilt bland politiker och högre tjänstemän. Byggbom och hejdlös byggnation under det glada 2000-talet (innan allt kraschade 2008) är väl den träskmark där detta utvecklats till otroliga proportioner. Svarta pengar figurerar ända upp på presidentnivå och i kungahuset och rättsväsendet har mycket att ta itu med för att skapa någon slags trovärdighet bland EU-kollegorna som nu får hjälpa med att hålla Spaniens ekonomi under armarna för att inte gå ner sig i sumpmarken. Men trots allt trivs vi skandinaver ganska bra i Spanien och vi fortsätter att komma i strida strömmar – för det är ju något särskilt med Spanien!

Maidan 1.jpg

NYTTIGA IDIOTER PÅ MAJDAN

Här i landet har vi som kritiserat kuppen i Kiev blivit kallade ”nyttiga idioter” av dem som backar upp kuppregimen i Kiev och de militanta, sk fredliga demonstranterna på Majdan. Men det visar sig att detta Lenincitat passar bättre på just huliganerna på Majdan, som bäddade för kuppen och vars resultat blivit kaos och inbördeskrig i Ukraina. Ukraina har blivit en brännpunkt i kampen mellan väst och öst i den geopolitiska kampen och ett återupplivande av kalla kriget.  Nato anklagar Ryssland för att ha trupper vid gränsen till Ukraina, men själv mobiliserar man och sänder trupper till Polen och Baltikum och krigsfartyg till Svara havet, samtidigt som Natochefenssnobben Fog Rasmusen, tillsammans med Kerry och Biden hetsar mot Ryssland. Propagandakriget är i full gång och det avspeglas tydligt i medierna.

När kuppregimen i Kiev sänder militär att skjuta skarpt mot självständighetsivrarna i östra Ukraina och dödat mer än hundra människor, är västpolitiker och västmedia tämligen tysta. Västmedias bild beror på att vi i väst lever i en viss, hegemonisk, mediebubbla där verkligheten ses ur ett västerländskt perspektiv och ideologiskt. Ryssland betraktas mestadels som något negativt och beskylls för att ligga bakom självständighetssträvandena i östra Ukraina . USA:s och EU:s sanktioner kommer hos ryssarna att bekräfta kalla krigets attityder mot dem. Intressant är dock att USA och EU troligen kommer att bita sig själva i rumpan, då Ryssland, Kina, Latinamerika mfl utvecklar sitt ekonomiska samarbete och gör sig fria från USA:s ekonomiska dominans och västs betalningssystem via Mastercard’s och VISA:s.

 Kuppregimen i Kiev har inrättat ett nytt nationalgarde där många militanta från Pravy sektor enrollerats. De är nu i östra Ukraina och skjuter separatister, såväl beväpnade som vanligt folk på gatan. Det brukar heta att den regim som sätter in militären att skjuta på sitt eget folk har förlorat allt förtroende och det är det rena våldet som håller den kvar vid makten. I östra Ukraina är det ett sådant förhållande som nu gäller efter kuppen. Och USA skickar militära experter på gerillabekämpning som rådgivare till kuppregimen.

Det är denna illegala regim som de goda demokratiska politikerna i väst backar upp! Hade Janukovitj satt in militären mot Majdan, hade det blivit ett ramaskri i väst, men nu kallar man självständighetsivrarna terrorister och håller tyst om våld och dödande.  USA har gett fem miljarder dollar till så kallade NGO:s för deras arbete att närma sig och integrera Ukraina med väst. None Government Organizations är i detta sammanhang en förskönande beteckning av populistiska, indifferenta organisationer i Ukraina, som kan finnas var som helst på den politiska skalan. De är inte så ”oskuldsfulla” och opolitiska som det kan låta. Nu forstsätter USA och EU att pumpa in miljarder dollar och euro av skattebetalarnas surt förvärvade pengar, för att hålla denna korrupta regering under armarna. Pengarna, eller västs ”valfläsk”, kommer att försvinna i korruptionens svarta hål till nytt för oligarkerna. Och nu har västra Ukraina valt (bara 10 procent deltog i öst) en ny chokladoligark, Petro Porosjenko, till president, som lovar att med stöd från väst, snabbt ta kål på självständighetssträvandena i öst. Hade han varit en klok man, hade han istället dragit tillbaka alla militärer och inlett en förhandling med oppositionen och med Ryssland. Rysslands förslag om en federation är förmodligen bästa lösningen för Ukraina.

Slagfältet Ukraina har förutom att nu vara platsen för ett inbördeskrig också blivit en anledning till ett omfattande propagandakrig mellan öst och väst. Jag har i några månaders tid dagligen jämfört rapporteringen om krisen i Ukraina i BBC, CNN, France 24 och Russia Today. Det är verkligen mycket olika bilder och perspektiv som förmedlas. I BBC och CNN får man tydligt bilden av att det är Putin och Ryssland som ligger bakom ”rebellerna” i östra Ukraina. France 24 är mera balanserad och RT ger huvudsakligen ett öst eller ryskt perspektiv och visar bilder vi inte får se i väst-TV. Där visar de hur poliser blir skjutna, skadade och dödade på Majdan och bilder på vilka vapen de sk ”fredliga demonstranterna” har. Det är gevär av olika slag och pistoler, förutom sina molotovcocktails, stenar och annan bråte de kastar mot polisen, som får stå där och ta emot. Jag såg tex på RT hur en polis blev skjuten och när kollegorna skulle hjälpa honom träffades de av en granat…. Sådant visas inte i väst-tv! Här förmedlas nästan bara bilden av de fredliga demonstranterna. Bilderna från öst visar hur militären försöker återställa ordning och säkerhet vilket äventyrats av rebeller och banditer. Man visar inte bilder på krypskyttar från Pravy sektor eller hur de i Odessa demonstrerar med sina varghaksflaggor och slår ner alla ryssvänliga de kommer över (kolla på RT/ Youtube!). 

Hur lever västmedia upp till sitt uppdrag av opartiskhet, balans och saklighet i rapporteringen? Deras ensidighet beror kanske på att västjournalister är psykologiskt och kulturellt fångade i en västerländsk hegemoni, dvs att det finns en totalt dominerande uppfattning att vi i väst har rätt och de i öst har fel. Det är bara så det är och bilden förstärks ytterligare att man ständigt talar om att ”a lot of anger in the international community against Russia”. Ja, hela världssamhället, där Ryssland uppenbarligen inte ingår, är emot Ryssland, så då behöver journalisterna inte besvärar sig med att vrida på perspektiven. Det är närmast parodiskt att höra Obama tala med patos om Rysslands brott mot internationell rätt. Ska han säga som högsta hönset för en stat som ständigt bryter mot dessa lagar så snart det passar USA:s maktpolitiska och ekonomiska intressen (se Grenada, Chile, Afghanistan, Irak, mfl). Hyckleriet är stort när Obama och Bildt talar om det ukrainska folkets vilja, som om huliganerna på Majdan skulle representera folket. Och ”pitbullterriern” Calle Bildt är bara komisk då han framträder som den främste demagogen för en förespeglad moralisk stormakt! Om Obama, Holland, Cameron, Merkel mfl tror att stödet till kuppregimen och dess militär är vägen till ett enat och västorienterat Ukraina, kommer de säkert att bli besvikna. Våld föder våld så också i Ukraina och det visar sig vilka som var de sk ”nyttiga idioterna” som på Majdan skapade förutsättningar för statskuppen, kaos, våld och dödande, och i förlängningen inbördeskrig, istället för att avvakta valet nästa år, då man sannolikt kunde gjort sig av med Janukovitjs regim. Men i USA:s imperialistiska strävanden (där man redan har militär kontroll över stora delar av världen) offrar man gärna bönderna (ett antal ukrainare) för att göra Ryssland schack matt.

 

 

 

Petter Larsson.JPG

YTTRANDEFRIHETENS HYCKLARE

Det är något komiskt över journalisten Petter Larssons förhållande till yttrandefriheten. Den gamle vänsteraktivisten och AFA-sympatisören vill uppenbarligen att yttrandefriheten helst bara ska gälla honom själv och andra som tycker som han. Den inbitne mulitkulturalisten och värderelativisten ägnar sin gärning åt klappjakt på allt och alla som han, med sina färgade glasögon, uppfattar som höger, nationalism och invandringskritik och använder sitt demagogiska slagträ nazism mot.

För detta mest löjeväckande propagandakrig får han stort utrymme i Aftonbladet och Expo liksom ibland i Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad, där man är betydligt tolerantare än PL (annars skulle han inte bli publicerad där). Det löjeväckande i PL:s hållning till yttrandefriheten visar sig bland annat då han skrivit en bok på temat ”Till frihetens försvar”. Men det fria ordet vill han själv ha monopol på. Se här denna vänsterhycklare vi knappast kan ta på allvar i alla sina angrepp på folk med annan åsikt – annat än möjligen på kultursidorna, som få läser. Där kan sådana ordvrängare som PL hållas för där gör han föga skada.

PL hävdar gärna att höger och nationalister är våldsamma och han frammanar bilden av att snart tar nazisterna över det offentliga rummet om vi inte möter det med motvåld: ”… låter man nazisterna hållas i fred, är risken stor att vi snart ser deras patruller på gatorna i städer nerlusade med raspropaganda. (Aftonbladet, AB 13.03.14) Framför oss ska vi se bilder från 30-talets Tyskland.

Själv har PL stor förståelse för den autonoma vänsterns och AFA:s våld, som en nödvändighet för att rensa svenska gator och torg från ”skiten” som han kallar högern och nationalisterna, inklusive Sverigedemokraterna, mot vilka det är legitimt att bruka våld. Här duger det inte med några välmenande, men tandlösa, mesiga, opinionsyttringar och demonstrationer typ Stoppa Rasismen - och sjunga ”Wes hall overcome”. (AB 28.11.13). Nej istället hyllar PL den kvinna (Irene Matkowitze) som slängde en tårta i ansiktet på Jimmie Åkesson. ”Sådana harmlösa, humoristiskt motiverade aktioner måste demokratin nog faktiskt tåla.”(AB 07.11.13) Ingen våldshandling alltså tycker PL, som väl själv, om han råkade ut för motsvarande, säkert bara skulle slicka sig om munnen och säga Gott! Men negerbollar skulle skåningen nog inte stoppa i sig eftersom det är rasistiskt.

I Sydsvenskan den 01.14.14 försöker PL på sitt illmariga sätt skapa ett publiceringsförbud för mig, eftersom jag annars kommer att dra ner Skånskan i skiten, den skit som PL gjort till sin huvuduppgift att rensa ut i detta land (man kunde tro att det var ett aprilskämt!). Men i Skånskan är det högre i tak än i PL:s huvud och därför angriper han också tidningen i sin bok. Se här ett blamerande exempel på en frustrerad och förespeglat tolerant representant för kulturborgarvänster som det snurrar i huvudet och på stalinistiskt sätt vill sätta munkavle på dem som torgför åsikter han inte gillar!

 

 

Mallorca 08 043mini.jpg

ÖVERFLÖDSSAMHÄLLETS MORALISKA FÖRFALL

På sommaren begåvas Stockholm med Pride-festivalens alla spektakel, där paraden väl räknas till det främsta - ett lemeltåg av märkliga figurer. Där deltar numera också gärna välmenande representanter för det politiskt korrekta politikeretablissemanget: nu senast också vår statsminister, för att fiska röster i detta grumliga vatten. PK-politikerna tror (eller säger sig tro) att det hela handlar om alla människors lika värde och att sexuella avvikare ska vara jämställda med alla andra i samhället. Men detta är en sammanblandning av begreppen. Sexuella avvikare har som människor samma värde som alla andra, men deras beteende har i årtusenden betraktats med fördömanden och avsky.  Men i dagens Sverige är alla sexuella pervationer tillåtna och de homosexuella ska tom vara stolta för sitt beteende och sin vandel. Så långt har det gått i moraliskt förfall i detta överflödssamhälle där snart allt underligt beteende ska vara tillåtet och aktat pga den förespeglade individuella friheten. I EU och USA är samhället på väg att utvecklas till ett moras av avvikande moral och beteende i förhållande till den kristna läran och årtusenden av moraluppfattning bland vanligt folk. Se här till exempel Tredje Moseboken kapitel 20 om ”Helighetslagar”: ”Om en man ligger med en annan man som med en kvinna, har de båda gjort något avskyvärt. De skall straffas med döden, skulden för deras död är deras egen.”

 Pauls brev till de kristna i Rom är lika fördömande: ”Därför lät Gud dem följa sina begär och utlämnade dem åt orenhet, så att de förnedrade sina kroppar med varandra. De bytte ut Guds sanning mot lögnen; de dyrkade och tjänade det skapade istället för skaparen, som är välsignad i evighet, amen. Därför utlämnade Gud dem åt förnedrande lidelser. Kvinnorna bytte ut det naturliga umgänget mot ett onaturligt, likaså övergav männen det naturliga umgänget med kvinnorna och upptändes av begär till varandra, så att män bedrev otukt med män. Därmed drog de själva på sig det rätta straffet för sin villfarelse. Eftersom de föraktade kunskapen om Gud lät han dem hemfalla åt föraktliga tänkesätt så att de gjorde det som inte får göras, uppfyllda av allt slags orättfärdighet, elakhet, själviskhet och ondska, fulla av avund, blodtörst, stridslystnad, svek och illvilja. De skvallrar och baktalar. De föraktar Gud. De är fräcka, övermodiga och skrytsamma, uppfinningsrika i det onda, uppstudsiga mot sina föräldrar, tanklösa, trolösa, kärlekslösa, hjärtlösa. De vet vad Gud har bestämt: att alla som lever så förtjänar döden. Ändå är det just så de lever, ja än värre, de tycker det är bra när andra gör det.” Vi ser här förklaringen att de homosexuella har förlorat den moraliska kunskapen om hur man och kvinna bör förhålla sig till varann när det gäller sexualiteten, därför drabbas de också av fördömanden. Samma hårda fördömanden och straff finner vi i Koranen.

Det finns naturligtvis en viktig orsak till att både kristna och muslimer i årtusenden fördömt homosexualitet. Denna moralregel har haft funktionen att upprätthålla en slags balans i relationen mellan könen och framförallt att värna om familjen. Familjen har i alla människans tider varit grundläggande för artens fortbestånd. Den har också varit central då det gäller de ekonomiska relationerna och hushållningen med de begränsade, materiella resurserna. Orsakerna till det moraliska förfall vi nu ser i den kristna världen, är flykten från kristen tro och en hejdlös individualism i västvärlden, där allt ska var möjligt i en anarkistisk uppfattning om frihet. Men ännu viktigare är nog förklaringen att vi nu lever i ett överflödssamhälle där alla slags avvikelser kan accepteras, eftersom det ekonomiska utrymmet är stort och perversa beteenden bara får marginella effekter för hushållningen. Samhället kan mao kosta på sig avvikelser från huvudfåran.

Men för Sverigebilden i världen har det mer än marginella effekter. När jag var i Irland fick jag flera gånger höra att: ”Sweden is a very permissive society!” Jovisst, det var svårt att inte hålla med om detta och det var inte bara religiösa människor som uttryckte dessa åsikter och beklagade förhållandena. På vissa andra håll i världen är man mindre tolerant mot det allmänt tillåtande Sverige. I flera afrikanska länder är man mycket kritisk till det promiskuösa landet på toppen av Europa. Den bilden man hade på tex Palmes tid av ett modernt, hjälpande samhälle man kunde se upp till har i det bländande ljuset av den nutida sexuella pervertionen bleknat till oigenkännlighet och ett varnande exempel. Yoweri Museveni har rätt. Afrika behöver inte ta efter västvärldens alla dumheter! Man föredrar att följa sin egen tradition och kultur och göra sig kvitt det senkoloniala inflytandet. Ryssland behöver inte heller acceptera och efterlikna den dekadenta livsstilen i väst och har rätt till egen uppfattning om homosexualitet. EU:s och USA:s fördömanden kan de ta lätt på, eftersom dessa moraliska lättviktare inte har någon trovärdighet. Värre är det förstås att dessa imperialister använder sina ekonomiska maktmedel för att tvinga in de afrikanska nationerna på samma promiskuösa, snedvridna, sexuella väg. Samma med Ryssland, men här stöter imperialisterna på en nation med egna starka ekonomiska muskler och kan därför meddela västmakterna att de kan ta sig i häcken.

Det är lärorikt att se hur moraluppfattningen svänger med tidsandan. På 1960 och 70-talen ville vi inte ha med böglobbyn i förstamajdemonstrationerna, men nu är vänstern de främsta tillskyndarna av homosexualiteten, eftersom de inte längre är arbetarklassens partier utan den småborgerliga, intellektuella, urbana medelklassens, vars liv går ut på uppmärksamhetsväckande livsstil. När jag träffar människor med genuin förankring i traditionell svensk kultur, får man höra sanningens ord om Pride och andra spektakel. Om det inte vore för att journalistkåren till stor del består av sympatisörer till miljöpartiet och vänstern, skulle de homosexuellas spektakel inte få särskilt stor uppmärksamhet eftersom det ytterst är ett marginellt storstadsfenomen. Men majoritetssamhället vågar inte säga sin mening, för då får de på skallen av medieeliten, som också genom censur ser till att kritiska åsikter om homosexualiteten inte kommer fram. Genom politikeretablissemangets förräderi mot grundläggande svensk moraluppfattning, har de tom lagen på sin sida. I det här landet har man nu gjort sexuella avvikare till en folkgrupp (sic!) och att kritisera dem kan bli betraktat som hets mot folkgrupp och bestraffas. Se här åter ett exempel på hur det här landet styrs av en elit utan förankring i det allmänna rättsmedvetandet!

 

Folkskolan mini.jpg

ELEVERNA SKOLANS PROBLEM

Skolexperten Andreas Schleizer från OECD sa (17/2) med anledning av de dåliga resultaten för svenska skolor i den senaste Pisa-undersökningen: ”En skola är inte bättre än sina lärare”. Men istället för att lägga hela ansvaret på lärarna, skulle man lika gärna kunna säga: en skola är inte bättre än sina elever. Det är ju ändå eleverna som ska prestera. Men i själva verket är det väl en enhet av elever, lärare, föräldrar och skolpolitik som har betydelse för skolresultaten.

En del av skolans problem idag är – och då framförallt i storstäderna – alla dessa nytillkomna invandrarelever, som är dåliga i svenska och kanske har hemförhållanden där skolarbetet av flera skäl inte stimuleras. Andelen elever som är berättigade till modersmålsundervisning ökar år från år och är nu 184 220 eller 20,5 procent av samtliga 1 381 936 elever i svenska skolor. Det är väl uppenbart att dessa elever inte kan prestera på samma sätt som elever med svenska som modersmål. I Pisa är läsförståelse ett av tre områden man undersöker. Finska skolor, som har jämförelsevis få invandrarelever har fått mycket bättre resultat i Pisa-undersökningar. Men möjligen har många andra OECD-länder samma problem som Sverige. Cirka 14 procent av eleverna har idag särskilda studieåtgärder, vilket också spelar roll för prestationen. Förhållandena kommer att bli ännu besvärligare nu när Sverige tagit emot fler flyktingar och invandrare än någonsin sedan andra världskriget (inte minst från Syrien).

Andreas Schleizer sa också att studieresultaten inte är kopplade till antal lärare i förhållande till antalet elever. Det finns undersökningar som tyder på detta, men det är beroende på vilken nivå vi talar om. I små klasser på 20 elever kanske effekten vad gäller just matematik, läsförståelse och naturvetenskap inte blir så stor med fler lärare. Men i klasser på 35 elever, där kanske 20-50 procent är invandrarelever, gör det skillnad – särskilt med specialpedagoger. Det kan vem som helst förstå. Lärare vittnar om de pressande förhållanden som råder i stora klasser, där många elever varken kan läsa eller skriva och dessutom talar dålig svenska. Detta påverkar studiemiljön så att alla elever och lärare känner missnöje och olust – för att inte säga uppgivenhet. Min uppfattning är att det ska vara minst en lärare per 20 elever och helst fler. Dessutom behöver de invandrartäta skolorna ha specialpedagoger för att kunna handskas med dessa extrema studieförhållanden. Men detta räcker inte. Lärarna är överlupna med administrativt arbete pga den byråkratisering som centralstyrning med mera lett till. Lärarna ska vara pedagogiska specialister och inte notarier eller kamrerer. Det är som om protokollet är viktigare än elevens förmåga att tänka och förstå.

Skolan har på många håll och då särskilt i storstäderna (pga ovannämnda problem) blivit en slags sociala institutioner, där lärarna också ska vara både psykologer och socialarbetare. I den här skattesänkarnationen har många skolor dragit in på skolpsykologer och kuratorer. Här måste det bli en nyordning så att lärarna kan koncentrera sig på sin huvuduppgift. Socialtjänsten kanske kan bevilja läxhjälp som bistånd, så att detta RUT-avdrag/bidrag inte bara blir medelklasseleverna förunnat. Slutligen är det ofta ett väldigt stök i klassrummen nu för tiden. Elever som vill studera får ingen ro att koncentrera sig och blir frustrerade eller uppgivna. Låt eleverna och lärarna tillsammans bestämma ordningsreglerna och se till att de efterlevs. Försök med kamratstödjare och ordningsvakter har gett vissa positiva resultat. Fungerar inte detta får man helt enkelt avhysa de som stökar och bråkar och sätta dem i specialklass med hård regim.


 
gen_22.1.gif