1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 e-mail me


gen_216.1.gif

26 Feministiskt misslyckande

dalen2.jpg

LÖJEVÄCKANDE! FI

 

Är Feministiskt initiativ ett parti för lesbiska, frustrerade kvinnor och bittra kärringar, som inte kan ha ett normalt förhållande till män? Fi kommer att ställa upp i valet nästa år. Men den bild Fi skapat av sig själv hos allmänheten, bäddar knappast för några valframgångar. Framtoningen är lite av ett karnevalsparti med hurrande, exalterade, aggressiva kvinnor, som finner underhållning i nidvisor om män. Fixerade vid sexuella avvikelser, kunde de uppträda på Pridefestivalen.

 

Flera av Fi:s programpunkter är närmast löjeväckande hos andra kvinnor. Fi vill ”krossa den borgerliga familjen” bland annat genom att skrota äktenskapslagen och ersätta den med en samlevnadslag. Då kan ett antal personer av samma eller båda könen lever tillsammans som ”familj”. Alltså möjligheten för könsneutralt månggifte. Sannolikt har Fi inte haft juridisk kompetens att bedöma konsekvenserna av en sådan lagändring.

 

Ett annat hugskott är att slopa namnlagen och införa en könsneutral sådan, där män får hete Lisa och kvinnor Sluggo. Rena tramset med andra ord. Kravet att samhällsplaneringen ska se till att det blir maximalt 15 minuters gångväg till arbete och service, verkar inte heller genomtänkt och realistiskt. Dessa programpunkter har väl mest formulerats för att väcka uppmärksamhet och ge intrycket att Fi kommer med något nytt och radikalt. Men ett parti kan inte vara lekskola för kul och udda idéer, om man ska bli tagen på allvar.

 

Det som tycks verka mest (från-) stötande är att Fi framtonar som en gruppering av både aggressiva och lesbiska kvinnor med ett förvridet känsloliv och syn på män. Ett antal heterosexuella kvinnor inom Fi har hoppat av därför att de inte känner sig hemma i en sådan samling av sexfixerade kvinnor. De har också blivit anklagade för att förråda kvinnokampen. Professor Tiina Rosenberg tycks vara själva sinnebilden av denna lesbiska fraktion i Fi. Rosenberg, som har stort inflytande, ger intrycket av att vara en kallhamrad, lesbiskt, intellektuell suffragett med fullständig avsaknad av kvinnlighet. Uttalande från henne om att ”kvinnor som ligger med män är könsförrädare” och att ”heterosexuella kvinnor har en kollektiv skuld” (liksom att alla män bär skuld för att vissa män slår kvinnor) förstärker intrycket av att Fi har fanatiker i ledningen. Enligt Rosenberg ska Fi inte ”vara ett trevligt tidsfördriv för medelklasskärringar”. Här ska inte den stora gruppen av vanliga kvinnor känna sig välkomna.

 

Underhållningen på Fi:s årsmötet bestod bla av flickor som sjöng ut sitt hat mot män: ”Snubbe, gubbe, jävla man. Bäst du börjar springa för här ser du en kvinna som hatar dig så mycket. Vi ska slita dig i stycken.” Efteråt tyckte taleskvinnan Gudrun Schyman att detta var underhållande (sic!). Ett av Fi:s problem – eller kanske det är själva essensen? – är att dess främsta arkitekt är den fd vänsterledaren Gudrun Schyman, som fick avsked på grått papper sedan hon skattefuskat. Schyman är, som hon själv presenterade sig, en nykter alkoholist, som vill göra comeback i politiken och medias rampljus, särskilt det senare. Hon har ordets gåva, men det måste också finnas ett innehåll som appellerar till väljarna, om det ska bli någon valframgång, inte bara hos media.

 

För de verkliga kvinnofrågorna, som lika lön för lika arbete och samma möjligheter till positioner i samhället, är det en förlust att Fi spårat ur till något som på sin höjd väcker intresse hos en liten minoritet av könsfixerade manshatare. De frågor som tex många unga kvinnor i storstadsmiljöer är upptagna av idag vet jag inte om det öht berördes. Det gäller den ytterst kränkande och förnedrande synen på och tilltalet till unga kvinnor från unga män – företrädesvis med invandrarbakgrund – som kallar tjejerna för hora och svennefitta. Men med Fi:s perspektiv och analysförmåga är detta väl bara ytterliggare ett exempel på generella, manliga maktstrukturer. Den typen av förklaringsmodeller, utan distinktioner och nyanser som Fi levererar, leder lätt till totalitära förhållningssätt där en könsmaktsordning ersätts med en annan där all samhällsplanering ska utgå från kvinnors behov. Det är kanske med den insikten, som sansade kvinnorna lämnar den grundstötta skutan Fi.

Alf Ronnby

Katrina

I KATASTROFEN VÄXER MÄNNISKAN

 

Det är en underbart vacker söndagsmorgon, annandag jul. Havet ligger spegelblankt. Barnen leker på stranden. Plötsligt drar sig vattnet tillbaka 150 meter. Alla på stranden förundras. Barnen letar snäckor i ebben. Ett ögonblick senare syns vågor komma rullande mot stranden. Det ser intressant ut. Barnen springer för att möta vågorna – och uppslukas. Vi ser dem aldrig mera. Människorna på stranden springer för sina liv. Men havet är snabbare. Fem miljoner människor är berörda, 150 000 döda i megavågen, 3600 döda och saknade från Sverige.

 

Vi lever på ett instabilt jordklot. Det har nog alltid varit människans ångest, att inte kunna förutsäga och förstå vad som plötsligt drabbar oss. I den geologiska logiken är vi små och utelämnade åt enorma krafter. Vi sitter i själva verket på ett glödande klot, omgivet av en tunn, stelnad skorpa. Oftast glömmer vi detta. Det är väl, annars hade vi blivit tokiga eller gått under i ångest. Tvärt om, har vi människor i den moderna världen fått för oss att vi kan behärska naturen och de fysiska förutsättningarna för våra liv. Men plötsligt spricker skorpan upp och vi är hjälplösa. Fysikens krafter är så väldiga, att vi blir förvirrade och lamslagna. Vår världsbild och självuppfattning rasar samman.

 

En del av oss frågar sig vad det är för mening med det som händer. Men fysiken och geologin har ingen mening. Det finns sannolikt ingen tanke och avsikt bakom detta skede. Vi är utelämnade åt oss själva. Det ger både hopp och fruktan. Kanske går allt åt pipan därför att vi agerar inskränkt, själviskt och aggressivt. Två av de öar som drabbats hårdast har plågats av inbördeskrig, förintelse och död i årtionden. Får katastrofen dessa människor att inse att det kanske bara är tillsammans som människor kan skapa en tryggare och bättre värld för sig?

 

Det som är ljuset i katastrofens mörker är alla berättelser vi får höra om hur människor hjälpt och räddat varann. Det är den thailändska städerskan som lyckas dra upp den lille pojken ur det forsande vattnet och föra honom i säkerhet. Det är den starke ynglingen som får med sig den gravida kvinnan i hotellobbyn till säkerheten högre upp i huset. Det är alla de thailändska familjer som låter de utblottade turisterna stanna i deras enkla hem och ger den av sin magra kost. Det är alla dessa människor som självuppoffrande deltar i räddningsarbetet på olik sätt. Ja, det är också alla människor, som i solidaritet och medkänsla med de drabbade folken runt Bengaliska bukten, skänker pengar och annat i en av världens största hjälpinsatser.

 

Allt detta som människor är förmögna att göra för varandra för att möta och lindra konsekvenserna av katastrofen, det är detta som är människans verkliga styrka, mänsklighetens hopp: medkänslan, uppslutningen, hjälpsamheten, föreningen och solidaritet i handling. Tillsammans är vi inte maktlösa. Samhörigheten människor emellan över jorden, skapar våra förutsättningar. Engagemanget ger oss styrka. Vi kan göra motstånd mot det som i katastrofens ögonblick känns som vanmaktens flodvåg. Samhörigheten och vår stora förmåga att samverka i nödens stund, är vår styrka. Vi är utelämnade åt oss själva, men vi är inte hjälplösa.

 

Att människor som drabbats av sorg, förtvivlan och chock känner sig värnlösa, försummade, utelämnade och bortglömda, är inte konstigt, men naturligt. En del sjunker in i sig själva, vänder världen ryggen. Andra blir mycket kritiska och aggressiva. Det är deras rätt. Och ilskan kan ibland vändas till engagemang och styrka. Men de gnällspikar, som sitter på tidningsredaktionerna och klagar på att allting sker för lite, för långsamt och ineffektivt, har nog inte fattat katastrofens komplikation. Ibland blir det rena löjan av kritiken, som när Aftonbladet på hela första sidan basunerar ut att Laila Freivalds fick information om jordbävningen men gick på teater. Vad skulle hon gjort i det ögonblicket för att ändra på händelseförloppet i Bengaliska bukten? Råskället och uthängandet av Freivalds har varit destruktivt och fel. Den kraftsamling som senare skett visar vår styrka. Men detta är bara början. Nu samlas vi för läkning och återuppbyggnad hos drabbade. Livet går vidare – förhoppningsvis i större gemenskap.

Alf Ronnby

Krig fel strategi

KRIGET MOT TERRORISMEN GER MER TERROR

Sharonregimen i Israel bemöter palestiniernas förtvivlan och Hamas självmordsbombare med ständig upptrappning av våldet. Militära styrkor används för att mörda palestinska ledare. Mer än 100 ledare har avrättats på detta sätt. Varje gång stryker ett antal civila också med, inte sällan helt oskyldiga barn. Mer än 1000 personer har skadats och dödats under intifadan. Följden blir ännu mera våld och en uppskruvad spiral av aggression. Dessutom blir kampen mot terrorismen ett rent hyckleri så länge regimen i Israel tillåts bryta mot mänskliga rättigheter och folkrätten. Vad får arabvärlden för uppfattning om demokrati, när den enda demokratiska staten i området uppträder som terrorist och krigsförbrytare? Är det då en demokrati?

 

I Afghanistan och Irak jagar främmande styrkor talibaner och muslimska motståndsmän som om det vore skottpengar på dem. Tiotusentals misstänkta motståndsmän har internerats, utan rättegång. I fängelset Abu Ghraib i Irak har 23 irakiska fångar dött pga den behandling de fått av USA-soldater. I Basra har 36 civila skjutits ihjäl av brittiska soldater och soldater har pissat på fångar. Kriget i Afghanistan tog mellan 5-10000 människoliv och i Irak har drygt 10000 dödats. USA har förlorat ca 500 soldater. I USA:s fångläger Guantanamo hålls ca 600 fångar sedan flera år under vidriga förhållanden. Frisläppta berättar att vakthundarna har bättre villkor.

 

I november flyttades chefen för Guantanamolägret till Irak för att där införa de ”mera extrema förhörsmetoderna”. Vad dessa metoder innebär har nu nått offentligheten. Misshandel, tortyr och förnedring – ja, tom avrättningar – har väckt förfäran och vrede i världen. Men Bush och Rumsfeld försöker få det att framstå som verk av sju rötägg bland soldater och förhörsledare. Internationella Röda korset har i ett års tid rapporterat om dessa övergrepp och säger att de ”konstaterat ett mönster av misshandel”. Samma förhållande har Amnesty rapporterat. Redan förra sommaren rapporterades att brittiska soldater dödat civila i Basra, bla en åttaårig flicka. Blair påstår att han inte vetat något.

 

Eftersom dessa ”uppmjukningsmetoder” godkänts av den högsta militärledningen för att användas i Guantanamo, är det troligt att både Rumsfeld och Bush känt till dem – och kanske tom godkänt dem i kriget mot terrorismen. Kriget har många fasor och människor är beredda att begå handlingar som är helt främmande under normala civila förhållanden. Militärens kadaverdisciplin gör det också möjligt att beordra soldater till nästan vilka handlingar som helst. Krigshistorien ger många exempel på fruktansvärda övergrepp, som vi nästan inte kan förstå att människor kan begå: tex Guernica, förintelsen, Song My, Afghanistan, Tjetjenien och Srebrenica.

 

Idag sätter terrorismen den politiska dagordningen. Med detta har terroristerna lyckats. Den som försöker säga att  terrorismen inte ska bekämpas med militära medel och metoder, blir avfärdad som olovligt naiv eller tom lite sinnessvag. När Spaniens nye regeringschef José Luis Zapatero vill ta hem de spanska trupperna från Irak, blir han beskylld för att göra eftergifter för terroristerna. Inget ska göras som kan uppfattas av terroristerna som en framgång, säger man. Denna hållning bygger på en enkel behavioristisk psykologi, som antar att varje handling som premieras tenderar att upprepas och förstärkas. Men människors handlande är mera komplicerat än hundars och ankors!

 

Terroristerna framställs som omänskliga monster, vilka handlar utan känsla. Men våld föder våld och den filmande halshuggningen av en amerikan sägs vara ett svar på ockupationssoldaternas våld mot irakier. Dock förstärker det monsterbilden och är strategiskt idiotiskt. Terroristerna är nog generellt inte annorlunda än krigare från Polen, USA, UK och andra länder. De uppfattar sig som krigare, vilka för ett krig mot västimperialismen. Deras förakt för fienden är lika stark som de frustrerade USA-soldaternas. För grupper som tror att de står för det absolut rätta i världen, det må vara USA-soldater, sionister eller islamister, rättfärdigar detta nästan vilka handlingar som helst, som främjar syftet. De är ideologiskt förblindade. Islamisterna verkar drivs av en kombination av frustration över den islamska världens underutveckling och västs exploatering av deras naturresurser. Terroristerna kommer inte från de fattigaste och mest förtrycka utan från den uppstigande, medvetna medelklassen. Deras självkänsla och stolthet såras av västmakternas nedlåtande förhållningssätt. Väst har inte varit särskilt angeläget att införa demokrati i de islamska länderna. Hellre har man stöttat regimer som garanterat stabilitet och fortsatt exploatering av oljan.

 

Bush är i första hand intresserat av att få en regering i Irak vilken USA kan kontrollera. Saddam Husseins misstag var att han inte fortsatte att samarbeta med USA. Hade han gjort som tidigare, hade USA inte gjort sig av med honom.  Vem tror att man tvångsvis kan införa demokrati utifrån? Ett demokratiskt samhälle har en lång process av tillblivelse. Demokrati är inget man inför. Det växer sakta fram genom medborgarns aktiva deltagande och styrande av egna angelägenheter. Det betyder att idén om demokrati utvecklas och får mening för medborgarna just genom den process då de själva aktivt försöker skapa demokratiska förhållanden och attityder.

 

Det är ett fatalt misstag av en civiliserad värld att föra krig mot terrorismen. Sådana våldsmetoder korrumperar och leder till mera våld och förödelse. Väst bör sluta med sitt imperialistiska förhållningssätt till den islamska världen och istället på olika sätt stötta den islamska medelklassens strävanden att utveckla länderna. På sikt kan detta ändra maktförhållandena och bädda för en utveckling av demokrati. Kriget mot terrorismen däremot skapar mera våld och undergräver civilisationen.

Alf Ronnby

 

Webbalf1.JPG

Bita sig själv i svansen

KAN KOMMUNEN KÖRA ÖVER SIG SJÄLV?

 

Eller låta sig bli överkörd av sitt eget energibolag? Lerum Energi planerar att bygga en stor panncentral för biobränsle vid infarten till Hyltorna i Floda. Villaområdet, med en förskola på ca 180 meters avstånd, ligger i vindriktningen högre än panncentralen. Tillfarten sker via en smal lokalgata, von Proschwitz väg, som saknar gång och cykelbana. Skolbarn korsar gatan på väg till och från Alléskolan. På denna gata har redan inträffat ett antal olyckor. Där vill man nu dra in 24 meter långa lastbilar med flis.

 

Vi som bor här tycker detta är en synnerligen dum placering av en sådan störande anläggning. Självklart bör panncentralen placeras utanför bebyggelsen och inte i ett villaområde.

 

Trovärdig översiktsplanering?

Den föreslagna placeringen strider mot kommunens egen policy i planfrågor, så som den lagts fast i rekommendationer, riktlinjer och bestämmelser i Översiktsplanen (ÖP). Får Lerum Energi bygglov för den aktuella platsen, kommer kommunen att förlora trovärdighet för sin  ÖP. Själva idén med översiktsplaner är att där ärligt och trovärdigt redovisa kommunens intentioner och fullfölja dessa. Därmed ska man lägga fast en långsiktigt hållbar planering. Genom översiktsplaneringen ska medborgarna kunna få ett inflytande över samhällsplaneringen.

 

Den aktuella fastigheten (Floda 3:17) är klassad som parkmark. Lerum Energi vill göra gällande att det är verksamhetsområde. Det stämmer inte! Vi har kontrollerat med stadsbyggnadskontoret. Floda 3:17 är parkmark och definitivt inte avsett för en panncentral. Därför bör redan förslaget till detaljplan stoppas.

 

Grönstråk och landskapsbild

Om tätorternas grönstrukturer heter det i ÖP att: ”de gröna områdena mellan och inom tätorterna skall stärkas och utökas. Områdena har betydelse ur såväl ekologisk, miljömässig, rekreativ som social aspekt.”(sid 21, vår kurs.) Om närströvområden (R3) sägs det: ”Nya byggnader och anläggningar, som strider mot det angivna ändamålet – närströvområde – eller motverkar miljöbalken, medges inte.(sid 177, vår kurs.) Det måste alltså stå i strid med ÖP:s målsättning att förvandla ett parkområde i bostadsbebyggelse till industrimark och placera en mycket störande anläggning där. För att ytterligare understryka detta, kan vi hänvisa till Länsstyrelsens remissvar på ÖP 2000: ”Länsstyrelsen delar kommunens uppfattning att det är en viktig fråga att hålla grönstråk öppna i strukturen.”(Underrättelse 2000-05-04 sid 25)

 

I ÖP 2000 anges som övergripande mål ett bärkraftigt, hållbart samhälle, god miljö och en hög livskvalitet för befolkningen.(sid 16) Detta bör då eftersträvas för hela befolkningen och tex alla bostadsområden. Det är inte acceptabelt att vissa får bättre miljö på andras bekostnad. De generella rekommendationer som gäller vid nybyggnad säger att: ”För att mark ska få användas för bebyggelse skall den från allmän synpunkt var lämplig för ändamålet.”

 

Vidare heter det ”Markområden skall användas för de ändamål som de är mest lämpade för. …….Lokalisering skall också ske med hänsyn till hälso- och säkerhetsfrågor, möjligheterna att anordna vattenförsörjning och avlopp samt att förebygga störningar”.(sid 174, vår kurs.)

 

Hälsorisker

Skälet för en ny panncentral är att vi ska gå från oljeeldning till biobränsle, som anses vara miljövänligare. Men det man vinner med detta förslag, förlorar vi genom att det skapar nya problem. Det finns en motsättning i strategin att gå över från oljeeldning till biobränsle för att värna naturen. Motsättningen uppstår därför att förekomsten av stoft och kvävedioxider(NO2) i luften medför större hälsorisker än svaveloxid(SO2) och koldioxid(CO2). De senare har större negativ påverkan på naturen. Enligt professor Lars Barregård vid Yrkes- och miljömedicin i Göteborg är hälsorisker av de luftföroreningar som blir med ny panncentral i Floda av följande allvarlighetsgrad: partiklar/stoft > NO2 > PAH >CO> SO2 > CO2)

 

Emissioner

Vid eldning av biobränsle kommer mängden stoft i luften att öka med 2 ton per år (+ 253%) och utsläppen av kvävedioxider med 2 ton (+ 42%) medan det sker en minskning av svaveldioxid (-73%) och koldioxid (-74%). Mängden stoft i luften under ett år beräknas bli 2,5 ton och 8,5 ton kväveoxider. Spridningen av tungmetaller, främst kadmium, ökar också. Alltså, om en panncentral för biobränsle placeras i ett bostadsområde, blir det en förbättring för naturmiljön, men en försämring för människorna pga ökade hälsorisker. Slutsatsen borde vara given: en panncentral för biobränsle bör inte placeras i eller i närheten av ett bostadsområde.

 

Vad gäller miljö- och riskfaktorer sägs i ÖP att ”Faktorer som har betydelse för befolkningens hälsa är framförallt de som gäller luft- och vattenföroreningar, trafiksäkerhet, transporter av farligt gods, ….” ”Vid lämplighets- och tillståndsprövning skall särskild hänsyn tas till omgivningspåverkan från befintlig eller planerad anläggning.”(sid 104-105)

 

Slutsats

Skälen mot placering av panncentralen i Hyltorna är: ökad exponering för buller, stoft/partiklar och kvävedioxider och därmed ökade hälsorisker, samt ökade risker i trafiken, förfulning av landskapsbilden, inskränkningar i närströvområde och ett allvarligt ingrepp i ett grönområde med idrottsplats. Kortsiktigt, företagsekonomiskt tänkande hos Lerum Energi och övervältring av kostnader på villaägarna.

 

I förordet till ÖP 2000 skriver kommunstyrelsens ordförande Henrik Ripa och viceordförande Kenneth Johansson : ”Det gäller att bevara det värdefulla och att bygga nytt så att det blir trivsamt, vackert och funktionellt. På många håll har sådana värden allt för ofta kommit på undantag!” Ja, det första kan vi helt instämma i och hoppas att det också ska gälla detta projekt i Floda. Det andra är det vi befarar, men hoppas vi kan förhindra genom att tydligt peka ut problemen. Floda 3:17 är en helt omöjlig placering för panncentralen! Vi hoppas att både stadsbyggnadskontoret och kommunstyrelsen tänker förnuftigt och inser detta. Vi förväntar oss också att man kommer att följa sin egen översiktsplan.

 

Alf Ronnby

Tala klarspråk

LEIJONBORG LYFTE PÅ LOCKET!

Folkpartiet har fått vind i seglen genom att i invandrings- och flyktingfrågorna uttrycka en del självklarheter, som andra politiker hukat för. Medelsvensson tycker det är självklart att den som vill bli svensk medborgare måste kunna svenska. En del intellektuella snobbars och invandrarkramares åsikter att globaliseringen och det numera mångkulturella Sverige gör att kravet på svenska inte är relevant, fnyser man med rätta åt, som något verklighetsfrämmande. Att ge upp språket är att ge upp nationen.

 

Men integration är naturligtvis inte främst att ställa krav. Det gäller att på alla områden leda nykomlingarna in i samhället.  Folk förstår också att det inte är någon bra metod att låta flyktingar sitta månader på isolerade flyktingförläggningar, om man vill att nykomlingarna ska slussas in i samhället. Det finns intressanta exempel som den sk malmömodellen, där invandrare och flyktingar snabbt kommer ut på arbetsplatser där de också får lära sig svenska. Modeller med fadderfamiljer har på sina håll visat sig bra. Att det ska vara så svårt!

 

Att det grundläggande i vår samhällsekonomi  är att medborgarna försörjer sig genom eget arbete, är också givet. En ekonomi där de flesta lever på bidrag, fungerar dåligt. Därför ska naturligtvis invandrare försörja sig själva genom eget arbete. Tänk att det väcker uppmärksamhet att ett politiskt parti säger något så självklart! Detta säger något om den politiska kulturen i detta land, där Gudrun Schyman och Co rycker ut och varnar för att spela främlingsfientliga krafter i händerna, när sådana självklara krav formuleras.

 

Med flyktingar förhåller det sig annorlunda. De kommer inte hit för att bo och arbeta, men därför att de flyr från eländiga eller fruktansvärda förhållanden. Det är långt ifrån självklart att de har utbildning, kompetens och andra förutsättningar för att försörja sig själva här. Tar vi hit flyktingar från länder med mycket annorlunda kultur, samhällssystem och utveckling, får vi nog kallt räkna med att försörja dem ett bra tag, ibland tom så länge de är här. Det är inget konstigt med det. Myter, rykten och missuppfattningar om Paradissverige leder desillusionerade flyktingar hit.  Och den bästa metoden är väl knappast att sätta tex somalier i getton i Rosengård eller Bergsjön, eller att låta Sverige bli en uppsamlingsplats för världens flyktingströmmar. Folkpartiet blandar ihop både grupper och begrepp och talar om flyktinginvandrare.

 

Mona Sahlin blir åter så trött, när hon hör Lars Leijonborg argumentera i integrationsfrågorna och Göran Persson fruktar ett svenskt folkeparti (av dansk modell). Någon arbetskraftsinvandring vill han absolut inte ha. Fast det är något vi redan har! Tydligast syns väl alla gästarbetare vi har i Sydsverige under sommarhalvåret. Och i vården. Där är ca 30 procent av läkarna födda i ett annat land. För att ta ett närliggande exempel, behöver sjukvården i Blekinge 160 specialistläkare inom tio år. Rekryteringen från Polen har redan börjat och 16 läkare kom i augusti för att lära sig svenska och arbeta i sjukvården. AMS har räknat fram att det behövs 400 000 nyanställningar inom den offentliga sektorn på en tioårsperiod. I hela arbetskraften behövs ett tillskott på ca två miljoner till 2020. Förtidspensioneringarna kommer att öka enormt de närmaste 10-15 åren.

 

Sådana siffror kan alltid ifrågasättas eftersom vi inte vet allt som kommer att hända framöver. Men något arbetskraftsinvandring ska vi alltså inte ha om socialdemokraterna får bestämma, i vart fall inte förrän alla de tusentals arbetslösa invandrare och flyktingar som redan finns i landet fått arbete. Det vore ju bra om de fick arbete, men problemet är bla att de som gått arbetslösa i långa tider inte platsar på den svenska arbetsmarknaden. Med AF:s terminologi är de inte antsällningsbara.

 

Poängen med Perssons uttalade motstånd är att hålla sig väl med LO och TCO, där man är rädd för att arbetskraftsinvandring skulle pressa ner lönerna. Men så lätt fungerar det inte att flytta arbetskraft till Sverige. I EU har vi fri rörlighet av arbetskraften, men strömmen av arbetare och tjänstemän till Sverige har varit liten. Men i valdebatten kan det fungera att måla fan på väggen och skrämma in arbetare och tjänstemän i den socialdemokratiska fållan.

 

Vid köksbordet har människor många intressanta synpunkter på den svenska invandrings- och flyktingspolitiken. Hur kommer det sig att man satsar så mycket på hemspråksundervisning om invandrarna nu inte är gästarbetare, utan ska bli svenskar? Varför ställer man inte krav på att invandrarna ska försörja sina släktingar, om man tar hit dem? Hur kan man ge utlänningar rösträtt utan att det finns något krav på att de ska kunna svenska? Bygger inte demokratin på att de röstande kan sätta sig in i politiken och är välinformerade? Varför accepteras att kommuner fyller tomma lägenheter med flyktingar och invandrare och låter staten betala? Håller vi på att skapa ett samhälle med små isolerade öar av utländska minoriteter, som lever sitt eget liv efter egna moralregler och lagar? Är detta acceptabelt?

 

Ja, det ställs också mera provocerande frågor, som jag inte tar upp. Dock, erfarenheten är att det finns ett oerhört gap mellan vad politikerna i det politiska etablissemanget säger i dessa frågor och vad stora grupper av medborgare anser. Kanske är det därför politikerna är så rädda för att föra en öppen diskussion. Länge har man försökt lägga locket på. Det är modigt av den tidigare så utskällde mesen Lars Leijonborg att lyfta på locket. Förmodligen har han haft god hjälp av invandrarna Nyamko Sabuni och Mauricio Rojas. Det blir spännande att se vad det ger för utdelning i valet. De som kallat Leijonborg och Folkpartiet främlingsfientliga har blivit snuvade på effekten.  

 Alf Ronnby


 
gen_22.1.gif