1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 e-mail me


gen_23.1.gif
PSA KARUSELLEN.jpg

 

VARNING FÖR ALLMÄN PROVTAGNING AV PROSTATAN

Jag drabbades av blodförgiftning vid cancertest. Ett antal män är nu mycket upprörda över att Socialstyrelsens broschyr om provtagning med PSA test lyfter fram problem med dessa test. Det är begripligt att män som drabbas av prostatacancer önskar att cancern upptäckts tidigare.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen bland män och varje år genomförs tusentals PSA-prov och cellprov av prostatan.  Sjukvården har hamnat i ett dilemma, eftersom provtagningen i sig kan få allvarliga konsekvenser. I olyckliga fall leder biopsin - som följer på negativt PSA-test - till svår blodförgiftning, när bakterier kommer in i blodbanan. Faran för livet ökar drastiskt när vi får in resistenta bakterier. År 2013 avrådde Socialstyrelsen från allmän screening med PSA eftersom de negativa effekterna på befolkningsnivå skulle vara för stora. Nu är man kanske på väg att ändra sig pga en opinion som inte bygger på fakta men känslor.

Jag hade haft ont i höger höft en längre tid och min läkare trodde att det kunde vara prostatacancer och tog PSA-blodprov (utan att fråga mig) Jag hade något förhöjda värden (3.99) och fick en lektion i hur allvarligt det är med prostatacancer och att jag absolut måste få tagit cellprov (sk biopsi) på prostatan. Det blev remiss till urologen, där man sköt tio skott i min prostata, dvs man norpade ut tio cellprov via ändtarmen.

När den mycket obehagliga provtagningen var klar, säger sjuksköterskan att jag snarast ska ta antibiotika, för att förhindra blodförgiftning. Jag gjorde stora ögon, eftersom jag inte alls fått någon information om riskerna med denna provtagning.

Natten efter att jag slutat ta antibiotikan vaknar jag klockan två och är fruktansvärt dålig, fryser och skakar som ett asplöv. Kunde inte komma ur sängen och det blev ambulans med blåljus till akuten vid närmaste sjukhus. Det visade sig att jag fått blodförgiftning och var närmast utslagen. Men vi har en mycket bra sjukvård då det verkningen gäller livet och jag klarade mig. Jag var glad att jag, trots flera utlandsvistelser, inte fått i mig några resistenta bakterier. I efterhand har jag tänkt att det måste vara ett synnerligen olämpligt ställe att ta hål inne i ändtarmen, där det vimlar av bakterier.  När jag påpekade detta, sa läkaren "ja, men var ska vi annars ta provet?"

Det råder inom läkarkåren en diskussion kring värdet av PSA-prov och vilka värden som ska vara alarmerande. ”En nackdel med prostatakontroller hos friska män är att även betydelselösa små härdar av cancerceller kan upptäckas och leda till behandling,” säger Socialstyrelsen i broschyren. Det kan leda till onödig behandling. Min åsikt är att  det är olämpligt med en allmän screening av äldre män - åtminstone tills man fått fram andra sätt att ta prov på prostatan. Vi män vill inte ställas inför valet att dö av prostatacancer eller av blodförgiftning då cancern ev ska upptäckas. "Provtagningen lyckades men patienten dog."

 

 


 

BRAVO SOCIALSTYRELSEN

Socialstyrelsen har stått emot en populistisk, okunnig opinion bla i Prostatacencerförbundet, som kräver allmän PSA-screening av äldre män. Vi, allmänheten, tror gärna att sjukvården idag kan fixa alla sjukdomar, utan att vi har särskilt mycket kunskap och förutsättningarna.

När det gäller prostatacancer finns både farliga (malingta) och ofarliga cellförändringar. Därför sker också onödiga operationer, som skapar mycket mera problem än de ofarliga cellförändringarna (som tex kan ge vissa problem att urinera).

Bara den biopsi, provtagning av celler på prostatan, som ofta blir följden av något förhöjda PSA-värden, är inte ofarlig. Provtagningen, "då man skjuter tio skott" och knipsar av celler på prostatan, sker via ändtarmen, där det vimlar av bakterier. Det strider väl tom mot sunt förnuft att göra hål i hud på ett ställe med sådan bakteriehärd. Resultatet av biopsin är ibland blodförgiftning.

Blodförgiftning var just det jag själv råkade ut för vid provtagning på prostatan. Det var förfärligt och jag trodde jag skulle dö. Aldrig någonsin i mitt långa liv har jag upplevt en sådan fullständig utslagning och kollaps av hela kroppen. Blodförgiftning är verkligen inget att ta lätt på, inte minst idag då vi reser så mycket och vistas i främmande miljöer och riskerar att dra på oss resistenta bakterier. Då kan det var kört.

Socialstyrelsens beslut är alltså logiskt och korrekt (vilket jag tror många läkare håller med om). Det behövs mera kunskap och andra metoder innan vi ska ha allmän screening av gamla gubbar!


 

VÅRT POETISKA SPRÅK

Jag har som universitetslärare noterat att våra svenska studenter efterhand blivit allt sämre på att skriva behaglig och uttrycksfull svenska. Framförallt har många tappat att vi i svenskan har den intressanta möjligheten att skriva ihop ord till nya intressanta och poetiska ord. Detta gör språket mera flexibelt, levande och stämningsfullt. Jag kunde bli irriterad över att läsa uppsatser där studenterna delat på ord som vi sedan gammalt skriver ihop. Jag misstänker att studenterna är påverkade av den digitala revolutionen vars språk framförallt är engelskan. Jag fick ibland också höra att "vårt språk är så fattigt på ord och bra uttryck". Ja, svenskan har färre ord än engelskan, men är mera måleriskt och mycket rikare på talande begrepp och nyanser. Ta som exempel Dalsjöbergsbadet, slåtterängsdofter,  midsommarnattsdröm eller midvintersaga.

Vi har många sammansatta ord som jag tycker låter poetiska: vintersolstånd, midvinter, vargavinter,  vintervila, snödrottning, vintervit, snögubbe, norrsken, köldnattshimmel, dagsmeja, vinterträdgård, vårdagsjämning, midsommar, sunnanvind, sommarvarm, sommarpsalmskörledare, sommaraftonsvalkan, midnattssol, sommarhage, liljedalen, midsommarblomster, slåttermanssupen, barndomslandet, älvdans , skymningslandet, apostlahästarna, dimslöja, allemansrätt, allhelgonadagsfirande, dödsskuggan,  mm som är begrepp där engelskan måste beskriva med flera ord.

Vi har en mängd förstärkningsord och begrepp: kanonbra, byxångest, skitdåligt, genomruttet, urtrist, dyngsur, kallhamrad, smilfink, skenhelig, morgontrött, kvällspigg, saktmodig, rundhyllt, smilfink, hårfin, kärlekskrank, älskogsglöd, svårflörtad, gladlynt, hjärtnypare,  dumdryg, fyllekaja, stryktäck, ögontjänare, snåljåp, unghök, lögnhals, svartsjuk, filbunke, gallsprängd, gråtmild, snuskhummer, gulaschbaron, skitstövel, toffelhjälte, draksåddsagerande, blåbärsrisgrönt, bärsärkargång, gryningsräd, dolkstötslegend, jantelagen, ensamståendelägenhet, finansvalp, frufridsdag, ökenvandring, liemansdräpare, Åsanissemarxist, svångremspolitik, pomperipossaeffekten, ledighetskommitté,  osv.

Namnförstärkningar: Pelleplutten, Lillgreta, Stinastumpan, Storerik, Snålasara, Flörtlisa, Byfånen, Bildskönebengtsson, gullunge, mfl.

Några exempel på där jag tycker svenskan är betydligt mera poetiskt än världsspråket engelska:

På engelska heter det milky way (någon har kört där, kanske Tor, och spillt ut mjölk på himlavalvet). Vad är väl detta mot Vintergatan? Karlavagnen heter the Dipper (big och little). Det är förstås en smaksak och det är mera poetiskt med en vagn än en skopa (vattenskopa, som man ev släcker törsten med). På vikingatiden hette stjärnbilden Odens vagn. Sedan blev det "karlarnas vagn". Eller ta ett sådant ord som Gullviva. På engelska heter den Cowslip.


 

 MISSTAG ATT GRÄVA NER FIBER ÖVER HELA LANDET?

I Sverige pågår en utbyggnad av fibernät i rasande fart. Vi ställs inför frågan om kostnaden för fiber är rimlig för varje hushåll och för landet. Mobilt bredband bygges också ut, är billigare och blir allt snabbare och stabilare. Så, vad ska vi egentligen välja?

Frågan om det är värt priset att installera fiber är aktuell för många hushåll, då operatörerna på marknaden ligger på med sina erbjudanden. De hotar också med att det blir mycket dyrare att ansluta sig i efterhand (vilket är en sanning med modifikation) och vi kommer inte att i längden klara oss utan fiber, hävdar de. Fiber är alltså svaret på all digital kommunikation.

Men om nu landet har cirka sex miljoner hushåll och alla ska ha fiber till en genomsnittskostnad av runt 20 000 kronor, blir notan grovt räknat på mer än ett hundra miljarder kronor. Samtidigt är det mobila bredbandet nu snabbare än någonsin och ger tillräckligt med datamängd och hastighet för att täcka behovet hos många hushåll till ett väsentligt lägre pris. Undertecknad har själv mobilt bredband och det fungerar perfekt för våra behov.

Fiber har hög kostnad för installation, men kan leverera obegränsat med data, om man har ett abonnemang som tillåter detta. Mobilt bredband har ingen installationskostnad, men operatörerna har satt gränser för datamängder som kan överföras. Behöver man köpa till mera dataöverföring kan det i längden bli dyrt. Operatören Tre och andra har gjort undersökningar som visar att få konsumenter överstiger maxtaket. Det mobila bredbandet har fördelen att det är flexibelt och kan tas med till båten, husvagnen eller sommarstugan.

Hastigheter som behövs för film från Netflix, HBO eller SVT Play behöver sällan över 5-6 Mbit per sekund. Under bra förhållanden kan mobilt bredband ge hastigheter på över 60 Mbit/s. Det räcker med god marginal för allt man behöver, inklusive att surfa på datorn, titta på film, läsa nyheterna och betala räkningarna.

Vi kan dock räkna med att behovet av digitala tjänster för hushållen kommer att öka. Det handlar inte bara att datorn och tv-apparaten kanske ska börja ladda ned filmer i det krävande K4-formatet, utan att tiotals apparater samtidigt ska utnyttja bredbandet. Ljudanläggningar, datorer, surfplattor, smarta telefoner, larm, övervakningsutrustning, kyl och frys, bilen, dammsugaren – allt håller på att bli uppkopplat. Varje apparat behöver tillgång till ökande kapacitet för hemladdning av filmer, ljudböcker, multimediala kurser online, videosamtal/konferenser eller att uppdatera drivrutiner och skicka statistik.

Men det kan, vad gäller det mobila, också handla om dålig täckning, dåliga hastigheter eller snålt tilltagna surfpotter. 4G-teknik har en övre gräns, som bygger på radioteknikens begränsningar och som i dag ligger på cirka 100 Mbit/s. Vill man ha mer bandbredd måste man komplettera med flera abonnemang.

Det görs mycket reklam nu för en ny typ av antenn som också den ska göra det onödigt att gräva ner fiberkabel. Det kallas för TV Fox  Den har en ny antenn som kan fånga upp satellit-tv-signaler som andra antenner inte kunnat. Enligt reklamen får man 100 kanaler i kristallklar HD. Jag har dock inte testat den, så jag kan tyvärr inte svara för hur bra det funkar.

Det har länge diskuterats huruvida trådlös teknik och dess trålning är skadligt för människan. Argument står mot argument, rapport mot rapport och det kan hända att vi vanliga medborgare inte får veta allt, vilket Kalle Hellberg hävdar i NT (vecka 5). Han skriver att frekvensen hjärntumörer har fördubblats i Danmark sedan 1990. Inga tal för Sverige, men man kan misstänka att det inte när någon skillnad. Frågan är ändå vad det är som förorsakar detta. Mobilt bredband gör kanske varken till eller från, eftersom vi även med fiber ofta har ett ökande antal apparater i huset som är trådlösa. Men självklart måste dessa problem tas på stort allvar och vi kommer nog att få veta mera vad det lider.

Vad då gäller mobilt bredband är den fjärde generationens mobilnät på gång och innebär en stor uppgraderingen av LTE-tekniken. Den vässade LTE-tekniken kallas LTE Advanced och är alltså snart tillgängligt. LTE Advanced kan kallas 4G Plus eller "4G-kräm"! och förväntas på sikt komma att ge 1Gbit/s De rent tekniska begränsningarna och skillnaderna mellan mobilt bredband och fiber kommer på sikt sannolikt att utjämnas. Så den stora frågan på samhällsnivå är om det är klokt att överallt - i detta glesbefolkade land - gräva ner fiberkablar, som om 10-20 år kanske har spelat ut sin roll?

NORDEA BARA FÖR KUNDER MED INTERNET

Häromdagen skulle jag få information från en rådgivare på Nordea-banken. Hon ringde upp på morgonen och började genast fråga om jag satt i närheten av en dator. Nej, det gjorde jag inte.

"Ja, du måste i vart fall identifiera dig." "Jaha, men detta är ju bara ett telefonsamtal." " Hjälps inte. Har du bank-id?" "Jo, men det krånglar mest." " Vi måste ha det!"

Men sedan kommer hon på att jag kan identifiera mig med kort och dosa. OK, så långt kom vi, innan hon igen säger att jag måste vara online för rådgivningen. "Du måste kunna se på skärmen vad jag talar om." "Men du kan ju beskriva vad det är jag bör se." "OK, jag måste kolla med chefen hur vi gör", säger rådgivaren och försvinner. När det gått tio minuter lägger jag på.

En stund senare ringer rådgivaren upp igen och säger att vi numera bara får ge rådgivning online. Kollar man på Nordeas hemsida blir det tydligt att de vill att det mesta ska ske online. Ledningen på Nordea (vars främsta uppgift är att maximera vinsten) tänker nog att de utan internet är gamlingar som ändå inte är så intressanta för banken. Dem kan vi vara utan

Vi har Nordea telefonbank och det har fungerat bra, men där har hänt något (förmodligen mindre bemannat eftersom det mesta nu ska ske online) och man får vänta länge för att komma fram. Nordea har inte den servicen som en del företag har, att de ringer upp om man vill ha det. Detta är en mycket bra tjänst, men kräver väl för mycket personal på Nordea.

Inte vet jag om Nordea har större problem med kortbedrägerier, men har man ett Nordeakort och ska betala något som kostar mer än några hundringar måste man via internet gå till internetbanken och släppa spärren på kortet (eller får man ringa banken, så de släpper spärren). Då har man 60 minuter på sig att handla. Alla köp via internet kräver att spärren släpps, typ internetbutiker utan koppling till Mastercard Secure Code eller Verified by Visa, betalningar via Paypal, bokningar av hyrbil eller hotell,Vid start av prenumerationer eller abonnemang och vid betalning i parkeringsautomater och appar.

Vet man inte detta kan man bli sittande vid datorn och inte få betalningen att fungera. Fungerar bla så att man får ett mejl där det står att banken inte accepterar betalningen - och man fattar inte varför. Jag har stått mitt i natten på flygplatsen i Alicante och skolat ge deposition och betala för bensin (i övrigt var bilhyran redan betald och försäkrad) och fått beskedet att Nordeakortet inte duger. Som tur var hade jag också ett ICA-kort. ICA-banken har inte dessa krångligheter för sig.

I sin reklam säger Nordea att de är en bank för hela din ekonomi. Men uppenbarligen inte för kreti och pleti. Nordea har fått fnatt på säkerhet och är uppenbart numera inte en bank för kunder utan Internet.


 


 
gen_22.1.gif