1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 e-mail me


gen_23.1.gif
Migrantmän.jpg

ID-KONTROLLEN GÅR ATT FIXA

Det är nu ett väldans hallå kring ID-kontrollen. Transportörerna klagar högljutt över att de ska stå för ID-kontrollen av alla som ska in i Sverige. Pendlarna knorrar och det är förståligt. Men om de berörda tänker över orsaken till åtgärden, kanske de inser att det är mödan värt. Kan vi motverka att Paris upprepas här, är det mycket värt.

Det var enklare innan vi hade bron och det är nya tider med 18 000 dagliga pendlare över sundet. Självklart kommer ID-kontrollerna att kosta på. Men de är i dagens (och redan i gårdagens) situation nödvändiga. Politikerna i EU har varit otroligt naiva (vilket tom Löfven erkänt), som utan kontroll släppt in tusentals flyktingar, som vi inte vet mycket om. Det måste bli ett slut på detta!

Men det låter som politiker, byråkrater och transportörer krånglar till det i onödan. Gick det att besluta att alla från Syrien skulle få permanent uppehållstillstånd, går det att tillfälligt säga att vi inte släpper in "flyktingar" från andra länder än Syrien. Transportörerna får anställa vakter, som gör kontroller innan någon stigit på. Det bör vara möjligt att med ett par tre kontrollanter i varje tågvagn, genomföra kontrollerna på vägen mellan Kastrup och Hyllie och skicka tillbaks dem utan giltiga ID-handlingar med nästa tåg. (Att alla ska upp och ner för rulltrapporna på Kastrup, verkar onödigt bökigt.) Gilltig ID-handling bör vara pass och inget annat.

Lite underligt att medier bara fokuserar på om ID-kontrollen ska minska antalet asylsökande. Lika, eller mera, viktigt är att få koll på vad det är för människor som kommer hit.

Nu tvingas också danskarna att skärpa sig vad gäller kontrollerna vid deras gränser. Det är på tiden! Har varit allt för enkelt för dem att bara låta flyktingströmmarna vandra över till Sverige. En del av flyktingproblemen kan ev lösas genom fred i Syrien och där verkar något vara på gång, när EU och USA slutar hävda att de kan avsätta ledare i andra länder, dvs här Assad.


 

Windows 10.jpg

MICROSOFTS INTRÅNG

Om någon utan ditt medgivande (vilket kan vara underförstått) kommer in på din tomt eller i din lägenhet, är detta i lagens mening olaga intrång. Sker det dessutom viss åverkan, kallas det skadegörelse. För båda typerna av beteenden kan man dömas och få betala skadestånd.

För en tid sedan, gjorde jag - i okunnighet och slentrian, man ska ju hänga med i utvecklingen! - en gratis nerladdning av Windows 10. Jag hade hört att tian skulle vara bättre än Windows 8, som är en mindre katastrof för datoranvändare, om man är van vid Windows 7, (vilket är ett utmärkt operativsystem). Tian visade sig inte vara bättre än åttan, som åtminstone var översiktlig. I tian får man leta som sjutton efter program och applikationer, om man överhuvudtaget hittar.

Häromdagen kom så den fullständiga katastrofen från Microsoft. Utan att ens fråga om jag ville göra en uppdatering, kapade plötsligt Microsoft min dator under ett stort antal minuter. När den automatiska uppdateringen var klar, var inget sig likt på datorskärmen. Alla gamla ikoner var borta och aktivitetsfältet tomt!

Först efter mycket letande och högerklickande (där detta annars inte är aktuellt) gick det att hitta fram till vissa program. Men det går inte att fästa genvägarna på aktivitetsfältet och man måste leta efter uppladdade program (under användning) via en ny symbol. Jag är ingen datornörd och blir mycket irriterad över att någon, utan att ens fråga om lov, stökar om det i min dator, så jag inte känner igen mig och hittar. Nu har jag ägnat två dagar åt att försöka förstå hur jag ska hantera datorn med tian.

Min tanke är hur detta intrång öht kan vara lagligt (Detta ska jag kolla med datorinspektionen!)? Det är enligt min mening också en oerhörd fräckhet av detta multiföretag, som gör allt för att dominera marknaden, att göra dessa intrång och "skadegörelse", så man blir tvungen att använda deras program. (Vissa stater har försökt stoppa deras framfart, utan större framgång.) Eftersom användarna inte tyckte om åttan, behöll de sjuan. Detta passade förstås inte de giriga på Microsoft och de stoppade helt enkelt användningen av sjuan. Går alltså inte att köpa en dator med Windows 7 och Microsoft tillhandahåller inga uppdateringar för den som använder sjuan.

Med Windows 10 har Microsoft också släppt alla hämningar vad gäller användarnas personliga integration. Microsoft kan med tian kartlägga allt databeteende hos användaren utan att vi märker det i vardagen. Men senare bombarderas vi av den specialdestinerade reklamen - från alla möjliga håll till vilka Microsoft sålt informationen - eftersom detta är deras sätt att tjäna pengar på användarna. Då betyder personlig integritet inget för detta USA-baserade multiföretaget. Microsoft vill ha total kontroll över datoranvändare, likväl som över dem som använder läsplattor och mobiler.

Detta auktoritära företag går det inte att komma i kontakt med via e-post, om man inte har ett konto hos dem - och vem vill ha ett konto hos detta skurkföretag?! Så min varning är: akta er för att ladda hem tian! Har du en sjua är den guld värd. Tian är ännu värre än åttan och är inte gjord för datoranvändare! Vi borde kanske alla gå över till Apple OS för att slippa vara slavar under Microsoft? Om du uppdaterar till Windows 10 kommer Microsoft att ha full koll på vad du sysslar med på din dator och du kommer att få specialdestinerad reklam hem i din dator. Ring gärna Microsoft på 08-7525600 och klaga på att de inte respekterar vår/er personliga integritet.

 


Datakapning.jpg

Sölvesborg                         22.12.15

Till Datainspektionen

Box 8114

104 20 Stockholm

 

ANMÄLAN AV MICROSOFT FÖR OLAGLIG LAGRING AV PERSONUPPGIFTER

 

1) WINDOWS 10 ETT ALLVARLIGT HOT MOT ANVÄNDARENS INTEGRITET!

I Windows 10 har Microsoft släppt alla hämningar när det gäller användarnas personliga integration. Microsoft kommer att kartlägga allt databeteende hos användaren utan att de märker det i vardagen. Sedan kommer den specialdestinerade reklamen - från alla möjliga håll till vilka Microsoft sålt informationen - eftersom detta är deras nya sätt att tjäna pengar på användarna. Då betyder personlig integritet inget för multiföretaget, som vill ha total kontroll över datoranvändare, likväl som de som använder läsplattor och mobiler. Martin Appel, redaktör för PC för alla, har redogjort för hur nya Storebror Microsoft ser användarna!

När vi söker information med Windows 10, när vi använder kartan och är vi lyssnar på musik, ja, allt vi gör framför datorn, mobiltelefon eller surfplattan lämnar spår, och den som har tillgång till den här informationen kan skapa en heltäckande bild av vem användaren är.

I och med lanseringen av Windows 10 satsar Microsoft fullt ut på att tjäna pengar på den här informationen om användarna. Det som på engelska kallas för big data är den stora trenden inom it-världen just nu. Kunskap om användarna har blivit det centrala för marknadsförarna.

Windows övervakar allt vi gör på datorn. Programmet går automatiskt igenom e-posten och anpassar sedan annonser efter detta.

Grundtanken i Windows 10 är att vi alltid ska vara inloggade med Hotmail- eller Outlook-adress. På så sätt får Microsoft en unik möjlighet att kartlägga användarna. Microsofts vill att vi ska organisera våra liv med hjälp av deras program Cortana, och på så sätt ger vi företaget en unik möjlighet att kartlägga användarna.

En av de stora nyheterna i Windows 10 handlar alltså om övervakning. Microsoft kan exempelvis se vem du är, var du befinner dig och vad du söker efter. Programmet anpassar sig efter hur du använder det och kan upplevas som smidigt. Men det negativa är att jag och många med mig upplever att den här är övervakningen är obehaglig utifrån ett integritetsperspektiv.

Att skydda sig mot övervakningen är möjligt men krångligt. Det är många inställningar i datorn som måste göras och de är placerade under olika menyer och (avsiktligt?) inte lätta att hitta.

Det upprörande, är att Microsoft inte talar om för användarna vad de faktiskt gör och att de gör detta utan att fråga efter samtycke. Övervakningsfunktionerna är påslagna som standard, och de flesta vet nog inte - eller reflekterar över - hur man stänger av dessa funktioner i programmet. Men det borde vara självklart att användaren själv får fatta beslutet om man vill vara med i Microsofts övervakningsprogram.

MICROSOFT MED WINDOWS 10 RADERAR DE PROGRAM I DEN ENSKILDES DATOR DE ANSER INTE SKA VARA DÄR.

För några veckor sedan släpptes en stor uppdatering till Windows 10 som gav nya funktioner. Uppdateringen har den egenheten att den raderar vissa program som användaren lagt in.

Jag själv och en rad användare vittnar om att program har raderats från deras datorer efter att de installerat den stora uppdateringen till Windows 10 som började rullas ut 12 november (källa PC för alla). Den gemensamma nämnaren för programmen som försvinner är att de är mer avancerade verktyg som ger möjlighet till detaljerad kontroll av hårdvaran. Cpu-z, Speccy, AMD:s Catalyst Control Center och program som sköter Intels raid-system är några exempel.
 
Efter uppdateringen ska användarna enligt Microsoft ha fått en notis i notiscentret om att detta har skett, men det är många som helt missat dessa notiser. En vanlig kritik är också att man inte får något val, Windows tar bort programmen självmant. (Källa PC för alla)
 
Det finns inget officiellt svar från Microsoft på varför detta sker, men äldre versioner av dessa program har skapat problem i Windows 10. Det sannolika är att det görs för att skydda mot krascher och problem, och kanske också för att inte Windows 10 ska få skulden för dessa besvär.

ANMÄLANS FOKUS

1) Min anmälan gäller alltså att jag tror att Microsofts agerande genom Windows 10 gör något som strider mot Personuppgiftslagen. Man insamlar personuppgifter, registrerar och lagrar dessa i en databas utan kundens eller användarens samtycke.

2) Min anmälan gäller också om det Microsoft gör genom sina automatiska uppdateringar - vilket alltså sker utan att kunden tillfrågas - och rensningar av program, är att betrakta som olaga dataintrång och skadegörelse.

Sölvesborg som ovan

Alf Ronnby
  

 

 

Tsunami.jpg

EFFEKTIV KRISHANTERING

Ledamöter i den så kallade Katastrofkommissionen kritiserar, med anledning av det osäkra läget i världen och landet, regeringen/regeringarna för att vara sega och dåliga på att hantera kriser. Rätt åtgärder har inte vidtagits enligt vad kommissionen föreslog. Detta skapar misstro kring myndigheternas förmåga att agera rationellt i krissituationer. Fil dr Oscar Larsson, (Uppsala universitet) analyserar varför bristerna i krishanteringen uppstår. Men Larsson kommer inte - annat än om man vänder på kritiken - med konkreta förslag till förbättringar, möjligen med undantag av att han tycks mena att förbudet mot ministerstyre bör upphävas. Det hade varit enkelt att komma med några konkreta förslag, eftersom det finns en mängd litteratur som behandlar krishantering (tex Paula Hammerskog, Etthundra sidor om effektiv krishantering och Jeanette Fors André, Praktisk kriskommunikation). Dock ska det väl sägas att det inte är lämpligt att klumpa ihop alla slags kriser under samma åtgärder. Ekonomiska, politiska och kriser pga olyckor eller naturkatastrofer kräver olika strategier, men samma principer kring beslutsstruktur och ordning.

Redan vid den stora tsunamin 2004 kunde regeringen lärt sig av Italien. Där fanns ett stående kristeam med effektiv ledning och kompetens och stora befogenheter. Redan samma dag det hände i Thailand , skickade de flera flygplan för att hämta hem skadade medborgare. I Sverige utbröt ett häpnadsväckande käbbel om vem som hade det yttersta ansvaret att organisera landets insatser i denna situation. Otroligt! Fritidsresor var väl de här hemma som klarade krishanteringen bäst tack vare kunnig personal, som vågade fatta beslut.

Bo Pellnäs och Anders Milton i katastrofkommissionen menar att regeringen inte lärt sig av misstagen vid tsunamikatastrofen. Kansliet för krishantering har man förlagt till justitiedepartementet (sic!). Som om den välkänt trögmalande organisationen skulle vara lämplig att snabbt hantera kriser! Pellnäs och Milton tycks ha helt rätt.

Tre principer för svensk krishantering gäller: ansvarighetsprincipen, likhetsprincipen och subsidiaritetsprincipen. Det organ som har det normala ansvaret ska också ha det under en kris. Organisations och förvaltningsstrukturen ska vara densamma under kris. Kiser ska hanteras på lägsta nivå i förvaltningshierarkin. Förlåt, men jag trycker detta är rena rappakaljan och säger allt om varför krishantering fungerar så undermåligt i detta land.

Även här i landet behövs uppdaterade beredskapsplaner och en nationell krisgrupp bestående av de mest meriterade och kunniga i krishantering och kommunikation till alla relevanta instanser beroende på typ av kris. Det ska inte vara någon stor grupp men en väl sammansvetsad och kontinuerligt tränad i hantering av olika krisscenarier.  Den bör ha befogenhet att fatta överordnade, snabba beslut att mobilisera insatserna oberoende av myndighet. Gruppen bör träna på att hantera det tänkbara och det oväntade, dvs försöka föreställa sig det värsta scenariot under vissa förutsättningar. Kommunikationen till medierna bör vara genomtänkt och organiserad. Statsministern bör vara den ytterst ansvarige, men har delegerat det omedelbara handlandet till krisgruppen.

Regeringen och krisgruppen bör i varje för krishantering relevant organisation och verksamhet - alltså inte bara Myndigheten för samhällsskydd - ha utsett de som är ytterst ansvariga, tränade för detta, klar kommunikationsordning och en jourordning så att någon ansvarig alltid kan nås. Man bör ständigt kontrollera att kommunikationen verkligen fungerar.

Det bör också finnas ett alarmsystem så att kommunikationen alltid fungerar mellan krisgruppen och de som drabbas av kris och behöver omedelbar hjälp och åtgärder. Korrekt information till allmänheten är en viktig faktor, därför bör man se över kommunikationsmöjligheterna. Idag är de många och mångsidiga!

Förslagen ovan går stick i stäv med den ordning som idag gäller i Sverige. Här är det i princip riksdagen som bestämmer och regeringen verkställer, men ministrarna (inte ens statsministern) får blanda sig i vad myndigheterna gör i det dagliga. Det är lätt att begripa varför denna ordning inte fungerar effektivt i krissituationer.

Sjuk.jpg

Öppet brev till landstingspolitikerna i Blekinge län.

HEDER ÅT KARLSHAMNS SJUKHUS

Jag har fått en ny höftled på ortopeden i Karlshamn. Operationen gick alldeles utmärkt tack vare den kunniga och väl omhändertagande personalen. Jag är mycket tacksam! Samtidigt oroas jag av att landstingspolitikerna haft planer på att lägga ner detta sjukhus. Det vore otroligt dumt, inte minst med tanke på att Karlshamn ligger geografiskt mycket bättre till än Karlskrona för att serva Blekinges befolkning. Därför bör man istället för den smygnedläggning politikerna håller på med, satsa på att utveckla Karlshamns sjukhus! Detta har säkert starkt stöd hos medborgarna i hela västra Blekinge. Och med den förhärskande policyn, där ni bygger ut i Karlskrona, men drar ner i Karlshamn, bidrar ni till att förstärka den gamla motsättningen mellan västra och östra Blekinge. Mycket kontraproduktivt!

Alf Ronnby


 
gen_22.1.gif